Berättelse om min hund.

 

KAXE

Min bästa livskompis Kaxe 18 år, pigg och glad och hänger med på långa promenader. Ormbiten 2 ggr men repat sig. Numera lite lugnare från tidigare varit en speedkula med frustande livsaptit. Har för det mesta sprungit lös härute på landet och fritt kunnat gräva och jaga smågnagare. Får en spruta i månaden för lätt artros I höfterna. Jag är glad för varje dag han finns!
Anders Blide Flatön.

Kaxe

 

ROLLE

Det är som en saga…

Tårarna rinner och sorgen är stor efter att ha behövt ta ett tungt men rätt beslut, vår älskade lilla hund pepsi finns inte mer.

Min kurskompis åker till en vän för att hjälpa henne att klippa klorna på hennes hundar. Hon berättar om mig och min lilla hund pepsi. Vännen blir så berörd över historien och säger, - jag har en valp som är tänkt till mig, valpen skulle passa henne mycket bättre och jag har ju så ont.

Det plingar till i min telefon, tårarna rinner och meddelanden från vänner som vill ge sitt stöd är många. Ett meddelande urskiljer sig från de andra, - hej! Är det för tidigt för en ny hund? – när det dyker upp en hund med den rätta glimten i ögonen, så är det rätt tid, svarar jag. 

– min vän vill att du tar hennes valp, får vi ringa dig nu?  Svarar min vän.

Telefonen ringer, min vän berättar lite kort och jag får prata med hennes vän. Det bir ett långt samtal där hon övertygar mig om att valpen skulle passa mig så mycket bättre och ett samtal där jag får lära mig massor om den dansk svenska gårdshunden, får en bra beskrivning av både tiken och hanen, samt om uppfödaren.

Hon berättar också att hon gett honom namnet läkerol för att han är så läcker, läckra läckerol säger hon vid upprepade tillfällen. Han har så bra linjer och har en tydlig av och på knapp. Hon skickar mig en bild på honom och jag älskar blicken han har på bilden.

Vi bestämmer att hon ska prata med uppfödaren och meddela att hon vill att jag får titta på valpen.

 

Det går någon timma och sedan sitter jag med uppfödaren i telefonen. Ett långt och härligt samtal, vi har så mycket gemensamt och vi försöker klura ut om vi setts innan, men vi får inte bilden att stämma att vi skulle ha setts innan.

Någon dag senare rullar min bil in på uppfödarens uppfart, jag knackar på dörren till et vackert hus och är lite nervös. Dörren öppnas och en man säger  
 – men, martina det är ju du. Så roligt!

Det visar sig att mannen som öppnar dörren är en av min bonuspappas bästa vänner och det är hans fru som jag pratat med i telefonen.

Strax därefter sitter jag på köksgolvet och bara njuter av de underbara valparna och av tiken som är helt fantastisk. Jag åkte tillbaka en gång till och allt känns så bra med uppfödaren, tiken och valpen. Någon vecka senare så flyttade läkerol hem till oss.

Redan i bilen på vägen hem tyckte barnen att det skulle bli för jobbigt för mig att ropa läkerol på agilitybanan. – det enda smeknamnet jag kan komma på är rolle, säger min man. Hela familjen var överens om att rolle var ett bra namn.

Det är som en saga, jag nyper mig i armen och rolle står där med tindrande ögon, sagan är sann…

Tiden gick och rolle följde med mig överallt, vi gick på valpkurs, unghundskurs osv. Jag pratade ofta, ofta med min väns vän som skulle haft rolle. Skickade bilder mm och det kändes viktigt för mig att hon på något sätt fick vara med om rolles utbildning och utvecklingsresa.

Rolle fick sitt eget instagram konto, där det snabbt blev många bilder och filmer. Nästan varje dag gör vi något inlägg på hans konto. Här finns allt från första mötet med rolle och fram tills i dag. För mig är alla bilder och filmer som vår lilla dagbok, men jag hoppas också att fler ska se vilken underbar ras den dansk svenska gårdshunden är.
Att min väns, vän var anne hansson, det har ni säkert redan listat ut. Anne, jag vet att du sitter där uppe på ett moln och njuter av alla fina dsg.

 

 

Lite smått från 2020

Debut i agility och det konstiga tävlingsåret gjorde att vi endast kunde starta tre tävlingar, som gav en vinst och pinne som resultat.

Vi gjorde även debut i heelwork to musik där vi fick ett uppflyttningsresultat. Samt i freestyle där det blev två uppflyttningsresultat.

I rallylydnad fick han några olika placeringar och erövrade titeln rld a.

Vi deltog på online tävlingar och träningstävlingar där rolle vann flertalet klasser. Vi deltog även på rallylydnads sm online och agility sm för alla. (så roligt att genom dessa online tävlingar ha lärt känna flertalet andra fina dsg och hundägare).

Hd koll gjordes.

Vi började även att träna hinderbana och parkour.

Framförallt har vi haft riktigt roligt tillsammans, både på och utanför tränings och tävlingsbanan. Ibland har han gett mig små gråa hår, precis så som en unghund ska göra.

Vi ser fram emot att under 2021 fortsätta utvecklas och ha roligt tillsammans. Att mysa i soffan, njuta av solen, äta godis och hitta på små bus.

Vill ni så följ oss gärna på instagram, där vi heter: ehnarmartina

Jag är så glad och tacksam över denna underbara lilla hund. Han får mig och familjen att skratta och le, varje dag. Drömmen om en gårdshund till är stor och vem vet, en dag kanske jag har råd att köpa en underbar liten dsg till =)--

Med vänliga hälsningar

 

       MARTINA EHNAR

Fakta
Rippåsens Läkerol ”ROLLE”
Reg nr: SE46979/2018
Uppfödare: Martina Håkansson

Ägare: Martina Ehnar

 

 

 

 

 

ROCCO

Hej!

Jag heter tamoras spicy speedy alias rocco och är sju månader nu.
Jag är en väldigt pigg och glad hund och älskar när det händer något.
Jag har hunnit gå två kurser - valpkurs och unghundskurs och det är jättekul att vara på kurs. Fröken har en stooor väska med massor av roliga leksaker man får låna när man är där.

Nästa vecka ska jag börja en ny kurs - nosework - undrar vad det är för något?

Och veckan efter ska jag och husse börja en spårkurs. Han jagar och vill att jag ska bli eftersökshund….

Jag har även varit på en utställning som tydligen gick bra - det var en dam som kom fram och klämde lite på mig och hon var toppen! Sedan sprang vi runt runt och stannade. Det är lite konstigt då jag nu ska stå upp när jag alltid annars ska sitta... Matte är allt lite konstig....

Jag ska tydligen på en ny utställning i december, undrar om det är en lika rolig dam som ska klämma på mig då?

 

Tamoras spicy speedy (rocco) var på sin första utställning i markaryd. Och det gick ju superbra!!!

Foto och ägare:therese florin nordenek